Pitanja i odgovori

Koju četkicu za zube preporučujete?
Četkica za zube treba da ima što manju glavu, gušća ravna vlakna i oznaku soft ili ultrasoft.

 

Koliko često treba prati zube?
Preporučivo je nakon svakog jela a minimum dva puta dnevno, ujutru nakon ustajanja i uveče pre spavanja.

 

Kada treba da bude prva poseta stomatologu i kako izgleda?
Nakon nicanja prvog zuba potrebno je dovesti dete na pregled, da bi se odredila procena rizika nastanka karijesa i roditeljima dati savete o oralnoj higijeni deteta.

 

Od čega zavisi cena popravke zuba?
Od stepena destrukcije zubnog tkiva zavisi koliko će površina zahvatiti plomba kao i da li će biti potrebe lečenje zuba, dodatno ojačanje ili neka od prostetskih nadoknada.

 

Da li boli lečenje zuba (endodoncija)?
Ne boli. Primenom anestetika kratkotrajnog delovanja endodonski zahvat je u potpunosti bezbolan ukoliko endodonski  tretman nije moguće obaviti.

 

Zašto treba zalivati fisure zuba?
Zalivanje fisura spada u domen preventivne stomatologije. Na tek izniklim stalnim zubima, fisure i jamice su izrazito duboke i uske. Nekad, toliko da ni najtanje vlakno četkice uz pravilnu tehniku pranja zuba, nije u mogućnosti da ukloni ostatke hrane iz najdubljih delova, gde se stvara pogodna sredina za razvoj bakterija i nastanak karijesne lezije. Pravovremenim zalivanjem fisura se zatvaraju ti prostori, tako da postaju lako dostupni za uklanjanje ostatka hrane, koja se takođe teže i manje zadržava na takvim mestima. Pravo vreme za zalivanje fisura je nakon izbijanja okluzalne površine u spoljnu sredinu, pre pojave bilo kakvih promena na istoj.